czwartek, 6 czerwca 2013

Aromatyczne mieszanki…



Zgodnie z obietnicą prezentuję dzisiaj mieszanki przyprawowe, które wykorzystywaliśmy podczas wczorajszych warsztatów kuchni afrykańskiej – relacja niebawem. Były dwie: garam masala, którą przyprawialiśmy zupę z ciecierzycy i kurczaka z warzywami oraz egipska dukkah. Ta druga to przyprawa z kategorii diperów.  Znakomita południowoafrykańska mieszanka prażonych orzechów i przypraw. Doskonała do przekąsek.  Zanurzamy świeży chleb w oliwie, a następnie w dukkah. Posypujemy nią sałatki, grillowane warzywa lub owoce. Dodajemy  do kaszy kuskus lub panierki. Inwencję twórczą pozostawiam Wam. W sumie nie ma wiele pracy przy domowej produkcji takich mieszanek, jednak ostrzegam nie róbcie ich późną porą – tak jak zrobiłam to ja. Silny zapach przypraw roznosi się po całym domu i zostaje  nim do rana. Nie ułatwia to zasypiania. 

Garam masala


 1 łyżka kminu rzymskiego
 1 łyżka nasion kolendry
 1 łyżka nasion kardamonu
 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
 1 pokruszona laska cynamonu
 1 płaska łyżeczka goździków
 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej


Wrzucamy kminek, kolendrę, kardamon, pieprz, cynamon i goździki na rozgrzaną patelnię. Prażymy przyprawy przez około 5 min, mieszając co jakiś czas, do momentu gdy zbrązowieją i zaczną wydzielać słodko-dymny aromat. Ważne jest, aby nie zwiększać temperatury w celu przyspieszenia prażenia – przyprawy wówczas przypalą się nadmiernie. Po uprażeniu czekamy, aż przyprawy całkowicie ostygną. Uprażone przyprawy wrzucamy do moździerza i ucieramy na proszek. Gałkę muszkatołową dodajemy na końcu i mieszamy.

Dukkah egipska


 5 łyżek migdałów
 6 łyżek orzechów laskowych
 3 łyżki nasion sezamu – do wyboru biały lub czarny , można też pomieszać oba rodzaje
 1 łyżka kolendry
 1 płaska łyżka kminu rzymskiego
 1 łyżeczka brązowego cukru
 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej




Na patelni prażymy orzechy laskowe aż popękają ciemne łuski, kiedy przestygną obieramy z łusek. Następnie prażymy migdały i sezam – również studzimy. Kolendrę i kmin prażymy na patelni około 5 minut – studzimy. Orzechy i migdały blendujemy na kawałki – powinny być mniejsze i większe kawałeczki. Dosypujemy sezam. Kolendrę i kmin wsypujemy do moździerza i rozcieramy na proszek, podobnie cukier i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 

W kwestii przypomnienia zapraszam na dwa kolejne spotkania, podczas których wspólnie w małej grupie ugotujemy dania kuchni włoskiej – 12.06. i dania kuchni hiszpańskiej – 19.06 – są jeszcze wolne miejsca – zapraszam. Zgłaszamy się u Jakuba – numer telefonu w relacjach z poprzednich spotkań.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz