środa, 14 sierpnia 2013

Jak to było w edycji wiosennej…



Edycję wiosennych warsztatów kulinarnych zamknęliśmy wspólnym gotowaniem dań kuchni hiszpańskiej. Menu przedstawiało się imponująco, a nasi uczestnicy jak zwykle poradzili sobie świetnie. Przyrządzili wspólnymi siłami:
Przystawkę
Bakłażan pieczony z szynką i kozim serem
Sos romanesco



Był również świeżo upieczony chlebek – jak zwykle – podany z pysznymi dodatkami.
Zupę
Gazpacho


Dania główne
Dorada w soli


Miniklopsiki


Patatas bravas
Sałatka z cytrusów i cebuli
Deser
Crema catalana


Wszystko podane zostało w towarzystwie wyśmienitych win dobranych przez naszego partnera sklep winiarski Mine Wine.
Wina hiszpańskie
Martinez Lacuesta 2011 Rioja – wino czerwone półwytrawne
Solferino Tempranillo 2010 Rioja – wino czerwone wytrawne


I choć wszystko odbywało się w nieco ekstremalnych warunkach, bo lokal był w trakcie przemian, goście bawili się wyśmienicie. Jedni wąchali :




A pozostali rozmawiali i gotowali:





Dziękuję wszystkim naszym partnerom: Monini, Merci Chef !, Ole!, Mine Wine, Teeknanne, Kenwood za wsparcie swoimi produktami. Podziękowania należą się naszemu nadwornemu fotografowi – Romanowi Lipigórskiemu, a za promocję medialną Dawidowi Spychalskiemu, Piotrowi Michalakowi i Katarzynie Stawnej.
Dlaczego dopiero teraz prezentuję efekty ostatniego wiosennego spotkania? Ano tak dla miłego wspomnienia, ale i chcę zapowiedzieć edycję jesienną. W gronie naszych partnerów witam Jana Niezbędnego  – tu już dziękuję Bartkowi Szakiewiczowi za produkty – już są u nas.
Teraz co gdzie i kiedy.
Zaczynamy warsztatami kuchni Południowej Ameryki – tu połączyliśmy kuchnię argentyńską i brazylijską – 28.08. – środa – 18.00 – muszę przyznać, że tym razem sam Wojciech Grześkowiak zaplanował kartę dań i myślę, że może okazać się dla naszych uczestników ogromną niespodzianką i niesamowitym przeżyciem kulinarnym – podziwiam Twoją inwencję twórczą Mistrzu.
Drugi termin to 4.09. – środa – 18.00 – ugotujemy dania kuchni greckiej – tu menu zaplanowałam ja.
Obydwa spotkania odbędą się na zasadzie wspólnego gotowania i ucztowania.
Koszt – 90,00.
Spotykamy się w nowo otwartej we Wrześni restauracji Sól i Pieprz.
Wszyscy uczestnicy dostają zestaw przepisów.
Zapisy pod numerem telefonu 609629779 - pierwszych chętnych już mamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz