piątek, 13 września 2013

Jesienna edycja warsztatów otwarta…



Udało się!  W środę zaczęliśmy jesienną edycję warsztatów kulinarnych we Wrześni w restauracji Pieprz i Sól. Na warsztat wzięliśmy dania kuchni brazylijskiej. Przyznam się, że miałam obawy. Wojtek Grześkowiak planował kartę dań na wieczór i nawet mnie przeraziły lekko składniki, które miały znaleźć się w potrawach – uszy wieprzowe i ozory wołowe. Okazało się, że wcale nie było strasznie. Dania okazały się być wyraziste w smaku i naprawdę smaczne.  Co podaliśmy?

Menu wieczoru:
zupa kokosowa




ryż woźnicy


feijoada – zawiesisty gulasz z kilku rodzajów mięsa podany z czarną fasolą
kremowy mus limonkowy




tradycyjne brazylijskie drinki na bazie rumu Cachaca
Dania podane w towarzystwie win dobranych przez
Łukasz Wojciechowskiego
z salonu Mine Wine w Galerii Malta w Poznaniu:
Anubis Mendoza Malbec
 Anubis Mendoza Cabernet Sauvignon




Atmosfera wieczoru była bardzo miła, goście bawili się świetnie i muszę stwierdzić, że grupa integruje się coraz bardziej. 








Cieszy mnie również fakt, że uczestnicy sami proponują tematykę kolejnych spotkań, a my oczywiście postaramy się nie zawieść oczekiwań. 




Powoli wydłuża się lista naszych partnerów – gotowanie brazylijskie wspomagały marki: Monini, Mine  Wine, Teekanne, Kenwood, Ole, Jan Niezbędny. Dziękuję bardzo za wsparcie.
Oczywiście nie zwiódł Roman Lipigórski nasz fotograf – zdjęcia są zachwycające. Roman – jesteś Mistrzem – wiesz, którymi zdjęciami zasłużyłeś na to miano.  




Nie zabrakło również przedstawicieli z prasy lokalnej – Kasi Stawnej (jednocześnie była uczestniczką warsztatów) z Wiadomości Wrzesińskich, koleżanki z Nowej Wrześni (zabrakło tym razem Dawida Spychalskiego), Piotra Michalaka w towarzystwie syna – Mieszka – chłopiec jest naszym najsurowszym krytykiem. Dziękujemy Wam serdecznie za promocję.
Nową osobą, która do nas dołączyła jest Marta Wróblewska – utalentowana dziewczyna, która opracowuje piękne plakaty promujące naszą działalność. Marto, dziękujemy tobie również.
Grupę zasilił również Tomasz Kukulski – tegoroczny absolwent Technikum Gastronomicznego. Muszę przyznać, że spisuje sie rewelacyjnie i był dla nas tego wieczoru ogromnym wsparciem.  
Kolejne warsztaty dotyczyć będą kuchni greckiej – będziemy wspólnie gotować – spotkamy się w środę 25.09. o godzinie 18.00 w restauracji Pieprz i Sól, czyli w stałym miejscu. Koszt – 90,00. Można zapisywać się pod numerem telefonu – 609629779.
Serdecznie zapraszamy – każda kolejna nowa osoba jest mile widziana. Do zobaczenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz