sobota, 9 listopada 2013

Zaczarowana kuchnia portugalska…



Kolejne spotkanie warsztatowe za nami. Trudne pod względem merytorycznym, bo kto zna kuchnię portugalską? Zakładam, że mało kto. Sami musieliśmy natrudzić się, żeby ułożyć kartę dań na cały wieczór. Słowo – verde – niejako jest kluczem. Zielona zupa, zielone wino… - i co dalej? Myśleliśmy o daniach rybnych, a skończyło się na mięsie – w dodatku podróżującym – przez Chiny i Afrykę. W końcu wróciliśmy do pieczywa – upiekłam słodkie bułki ze skórką cytrynową 




i połączyliśmy je ze słonymi i wyraźnymi w smaku kozimi serami i oliwkami. Było ciekawie.
Menu wieczoru
Przekąski
Pieczywo z kozimi serami, oliwkami i oliwą

Zupa
Portugalska zupa z kapusty - caldo verde

Danie główne
Galinha à africana czyli kura po afrykańsku
Sałatka z pieczonych buraków z oregano
Migas

Deser
Ananas z limonką i wanilią

Wina
Quinta do burgo – Vinho Verde – białe wytrawne
Pontval 2012 – białe wytrawne

Jednak dopiero zdjęcia pokazały, że to był magiczny wieczór – próbowaliśmy zaczarować dania. 



A muzyka i światło chyba jeszcze bardziej dodawały czaru całemu spotkaniu. Zdjęcia Romana Lipigórskiego zachwyciły wszystkich. 



Tradycyjnie już dziękuję naszym partnerom za wparcie. Markom:
-  Danmis – za kozie sery do przystawki i sałatki,
-  Monini – wszelkie oliwy, octy,
 - Teekanne – za rozmaite herbaty,
 -  Appettita – za przyprawy,
 - Mine Wine – oczywiście za wino,
 - Ole ! – za kolorowe oliwki,
 - Jan Niezbędny – za pomoc niezbędną przy gotowaniu i  sprzątaniu.        
Zapraszam na kolejne wspólne gotowanie – 4.12. – godzina 18.00 – restauracja Pieprz i Sól we Wrześni – tym razem proponujemy dania wigilijne i świąteczne. Zapisy jak zwykle pod numerem telefonu – 609629779.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz