czwartek, 27 marca 2014

Nie takie straszne morskie stwory…



Warsztaty kulinarne, które organizuję i prowadzę w Restauracji Wyjątkowa Winiarnia We We we Wrześni są nie tylko okazją do gotowania i  próbowania nowych dań, ale i pozwalają obalać rozmaite mity. W ubiegłą środę na warsztat wzięliśmy ryby i owoce morza. Temat trudny pod względem technicznym. Budzący albo zachwyt, albo sporo kontrowersji. Nie wiedzieć dlaczego owoce morza kojarzą się z robakami, mimo że niewiele mają z nimi wspólnego. Z rozmów z uczestnikami wywnioskowałam, że na sto procent pewni byli, że w daniach pojawią się ośmiornice i krewetki. Tymczasem postanowiłam zaskoczyć wszystkich i wybrałam małże norweskie i przegrzebki. Co ciekawe te ostatnie kojarzą się z grzybami i w trakcie rozmów o przegrzebkach właśnie często pada pytanie - ,,A co to za grzyby?”. Tymczasem to nie grzyby, a małże świętego Jakuba, które są produktem luksusowym i wcale niełatwo je przyrządzić w sposób idealny. Trudnością w komponowaniu menu wieczoru było również dobranie dań w taki sposób, aby zabrać gości w kulinarną morską podróż przy wykorzystaniu rozmaitych technik gotowania. I tak przyrządziliśmy: tatar z łososia, 




awokado z wędzoną rybą, 




moją autorską sałatkę z rukoli, grejpfruta i wędzonej ryby w balsamicznym sosie z nutą malinową, 




przegrzebki z pomidorami i bazylią, 




małże w sosie winno – śmietanowym, 




smażonego dorsza z curry i ciepłym chutneyem oliwkowym, 




duszoną makrelę orientalną z mlekiem kokosowym i płatkami chili, łososia na parze z sosem sojowym i limonką, 




skropionego gorącą oliwą, a jako dodatek sałatkę z cukinii i orzechów w polewie balsamicznej. Oczywiście dania podane zostały w towarzystwie dobrze dobranych białych win. I tak pływaliśmy po kuchniach Europy po Orient. Przyznam, że uczestnicy świetnie poradzili sobie i w miłej atmosferze spędzili środowy wieczór. W trakcie rozmów wspólnie wybraliśmy temat kolejnych warsztatów kulinarnych. 




Zatem 9.04. gotować będziemy dania wielkanocne w nowoczesnej lub jak kto woli wywrotowej odsłonie. Koszt spotkania 90,00.
Zapisy i szczegóły jak zwykle pod numerem telefonu 609629779.  
Serdecznie zapraszam!
Serdecznie dziękuję za pomoc i wsparcie partnerom warsztatów kulinarnych: Hendi, Monini, Appetita, Ole !, Jan Niezbędny, Teekanne, Danmis.
Podziękowania kieruję także do Romana Lipigórskiego – za przepiękne zdjęcia, dzięki którym relacje z warsztatów są ucztą dla oczu.
Ważne jest także wsparcie medialne – dlatego dziękuję Przemkowi Hedrychowi, Piotrowi Michalakowi i Dawidowi Spychalskiemu – współpraca z Wami to przyjemność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz