Wczoraj podczas moich
warsztatów kulinarnych w Restauracji
Wyjątkowa Winiarnia We We we Wrześni padło pytanie: Czy tradycyjny stół
wielkanocny można zapełnić w sposób tradycyjny, ale nie tak kaloryczny i
ciężkostrawny dla jedzących? Odpowiedź – oczywiście! Nawet padła dużo wcześniej
niż zadane pytanie, bo taka myśl przyświecała mi, kiedy komponowałam menu
wieczoru. Bardzo trudno było mi je ułożyć, ponieważ pomysłów miałam niezliczone
ilości, dania miały być w wersji nieco lżejszej, miały być osadzone w tradycji,
ale nieco unowocześnione, by ich przyrządzanie nie zabierało mnóstwa czasu.
Powiem szczerze, że tak postawiony próg
nie tak łatwo było mi przejść, ale jakoś udało się. Moi wczorajsi goście – uczestnicy
warsztatów dania chwalili i chyba wybrali kilka takich, które przyrządzą dla
swoich bliskich. A co ugotowaliśmy? Myślę, że menu zadowoli i mięsożerców, i
wegetarianów, bo każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Menu
wielkanocnych warsztatów kulinarnych
Jajka faszerowane
nowalijkami
Jajka
faszerowane musem z szynki
Sałatka
z tuńczykiem i pomarańczami
Zupa krem
z chrzanu
Pasztet
z soczewicy
Rolada
z indyka
Warstwowy
sernik z wiśniami
Tylko tyle i aż tyle. Pracy
było wbrew pozorom mnóstwo, ale towarzyszyła nam miła atmosfera – taka trochę
świąteczna, trochę rodzinna.
I okazało się, że Wielkanoc
bez żurku, kiełbasy, mięsnych pasztetów i tradycyjnie pieczonych serników może
być naprawdę smaczna.
Oczywiście wspólnie z uczestnikami zaplanowaliśmy tematykę kolejnych warsztatów kulinarnych. Tym razem padło na kuchnię meksykańską. Wstępnie zaplanowałam je na 4.06. jak zwykle o 18.00.
Zapisy i
szczegóły jak zwykle pod numerem telefonu 609629779.
Serdecznie zapraszam!
Tradycyjnie już serdecznie
dziękuję za pomoc i wsparcie partnerom warsztatów kulinarnych: Hendi, Monini, Appetita, Ole !, Jan
Niezbędny, Teekanne, Danmis.
Podziękowania
kieruję także do Romana Lipigórskiego – za przepiękne zdjęcia, dzięki którym
relacje z warsztatów są ucztą dla oczu. Tylko spójrzcie na zdjęcia dań.
Ważne jest
także wsparcie medialne – dlatego dziękuję Przemkowi Hedrychowi, Piotrowi
Michalakowi – tym razem gościła Ewa Konarzewska Michalak - i Dawidowi
Spychalskiemu – współpraca z Wami to przyjemność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz