środa, 1 października 2014

Jesienne warzywa…



Jesień jest faktem, za oknem szaruga, z nieba siąpi, w mokrym powietrzu wyczuwalny jest chłód. Powoli myślę nad przełożeniem w szafie odzieży jesienno-zimowej, tak , aby była pod ręką. Wyjmuję już cieplejsze bluzy i swetry. W ogrodzie pozostały mizerne pędy cukinii, marchew, pietruszka, pasternak  i buraki czekają na wykopanie i schowanie ich w kopiec. Żywo zielony jarmuż doprasza się, by go wykorzystać do gotowania, na szczęście nie trzeba martwić się o jego zbieranie  i przechowywanie, bo świetnie daje sobie radę podczas mrozów. Właściwie całą zimę zrywam go w ogrodzie, bo zimno znacząco wpływa na jego smak, poprawiając go. Jednocześnie myślę już nad jesiennym menu i do łask wraca powoli chorizo nieobecne w mojej kuchni latem – hiszpańska czerwona kiełbasa, w której dominuje smak słodkiej papryki i chili. Chorizo znaczy złodziej, dlatego szybko może skraść serce niejednego smakosza. Moje skradł na sto procent. Dobrze łączy się z fasolą, ziemniakami, pomidorami czy kurczakiem. Pasuje także z jesiennymi warzywami jarmużem i pasternakiem. Tym razem znudzona lekko typowymi daniami mięsnymi, postanowiłam przeprosić się z makaronem i podać go w wyrazistej kompozycji łączącej w sobie: chorizo z czarnym pieprzem (dlatego nie ma go w recepturze), zieloną paprykę, która nie zdążyła się zaczerwienić, jarmużem i czarnymi oliwkami. Smak dopełniły tymianek i majeranek, które dobrze łączą się z pomidorami i paprykową nutą kiełbasy. Powstało wyraziste danie, moim zdaniem idealne na jesienny obiad.      

Orcchiette z chorizo i jarmużem




300g makaronu orecchiette
5 plastrów chorizo z czarnym pieprzem pokrojonych w paski
1 zielona papryka pokrojona  grubą kostkę
1 por pokrojony w plasterki
2 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki
7 dużych liści jarmużu – grubo posiekanych
6 połówek suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
10 czarnych oliwek przekrojonych na połówki
9 małych pomidorów* zblendowanych na sok




oliwa z oliwek
1 łyżka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego Appetita 




1 łyżka świeżych listków majeranku lub 1 łyżeczka suszonego Appetita
morska sól
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy chorizo i chwilę przesmażamy. Dorzucamy czosnek, por i paprykę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy liście jarmużu, przykrywamy i gotujemy 5 minut, tylko tyle, żeby jarmuż lekko zmiękł. 




Dorzucamy oliwki, zioła i sól, mieszamy. Zalewamy sokiem pomidorowym i zagotowujemy. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, odcedzamy i dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy. Na wierzchu można posypać startym serem Szafir.
*Pomidory zblendowałam razem z ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz