Coś się wreszcie ruszyło – w
ogrodzie powoli rosną warzywa, codziennie przynoszę świeże rzodkiewki,
szczypiorek, różne gatunki sałat. Kwitnie groszek, bób. Wschodzi fasolka,
cukinie, patisony. Buraczki też już są dość spore. Wszystko to zapowiada zmiany
na talerzu. Zrobi się bardziej zdrowo, ale i kolorowo – dowolnie łączę wtedy
kompozycje. Walory smakowe, bo te są najważniejsze, również znacznie się podniosą,
bo co świeże warzywa to świeże. Powoli rodzą mi się w głowie pomysły na
autorskie dania i w sumie już kilka w ostatnim czasie zrealizowałam. Jednym z
nich była propozycja obiadowa. Wymyśliłam sobie grillowane – jeszcze na patelni
- piersi kurczaka z płatkami chili, z sosem paprykowym z dodatkiem papryki
wędzonej i sałatką z cukinii, pomarańczy i estragonu. Dyskusyjny może być
dodatek grillowanej skórki z kurczaka, bo to ta część zawiera najwięcej
cholesterolu, jednak jej chrupkość, rumianość i kształt – przypominający motyla
(stało się to zupełnie przypadkowo) – przekonał mnie, że warto ją dołożyć.
Tym
razem nie poddałam się nurtom śródziemnomorskim, bowiem zamiast oliwy użyłam
oleju rzepakowego. Nie bez powodu. Mam w domu osobę, która ma kłopoty z sercem
i utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu, dlatego staram się jak
najbardziej wpływać odpowiednio dobranymi składnikami na jej zdrowie. Nie mam
przekonania, że farmakologia jest najlepszym rozwiązaniem. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów
omega – 3 i dlatego jest jednym z najlepszych sprzymierzeńców w trosce o serce.
A co ważne zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega – 3 niż oliwa z oliwek. Wybór
był więc bezdyskusyjny. Powstała zdrowa i ciekawa kompozycja pod względem
smakowym, a do tego atrakcyjna pod względem kolorystyki – wyraziste i soczyste
barwy przywodzą mi na myśl środek słonecznego lata. A chrupiącą cholesterolową
skórkę zjadłam ja.
Grillowany
kurczak chili z dodatkiem sosu paprykowego z wędzoną nutą na oleju rzepakowym z
sałatką cukiniowo – pomarańczową z estragonem w cytrusowym dressingu na bazie
oleju rzepakowego
Mięso:
1 podwójny filet ze skórą z wiejskiego
kurczaka
sól
świeżo mielony kolorowy pieprz
płatki chili
Z mięsa ściągamy skórkę,
uważając, by została w całości. Mięso przekrawamy na 2 porcje . Przyprawiamy
solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy skórę i grillujemy ją,
aż tłuszcz wytopi się, a skórka stanie się chrupiąca – trwa to około 10 minut.
Po tym czasie zdejmujemy ją z patelni i odkładamy. Na tej samej patelni
grillujemy mięso – po 10 minut z każdej strony. Przyprawiamy płatkami chili i
jeszcze 5 minut dosmażamy.
Sos:
2 czerwone papryki
50 ml oleju rzepakowego
50ml soku z papryki, który
wypłynie podczas pieczenia
1 łyżeczka wędzonej papryki
morska sól
świeżo mielony kolorowy pieprz
Papryki czyścimy i kroimy na
ćwiartki. Pieczemy w piekarniku na górnej półce aż skórka przypiecze się – 30 minut
w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy je i przekładamy do rękawa do
pieczenia, zawijamy i czekamy aż zaparuje. Wtedy można obrać skórkę. Obrane papryki
wkładamy do blendera, dodajemy wszystkie
przyprawy, wlewamy sok z papryki i olej rzepakowy – blendujemy na gładki sos. Przed
podaniem podgrzewamy.
Sałatka:
1 cukinia
1 pomarańcza
2 łyżki listków estragonu
Cytrusowy dressing
2/3 szklanki oleju rzepakowego
sok z połowy pomarańczy
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka miodu rzepakowego
sól morska
świeżo mielony kolorowy pieprz
Cukinię kroimy na cienkie plasterki, pomarańczę
obieramy i dzielimy na cząstki – każdą przecinamy na 3. Listki estragonu
płuczemy i zostawiamy w całości. Składniki winegretu umieszczamy w shakerze lub
blenderze i mieszamy do połączenia składników. Cukinię i pomarańcze mieszamy,
zalewamy dressingiem, dorzucamy estragon i mieszamy.
Składanie dania:
Podgrzany sos paprykowy nakładamy pędzlem silikonowym
na talerz. Na sos nakładamy pierś kurczaka. Obok układamy sałatkę. Można
dołożyć chrupiącą skórkę kurczaka – w przypadku diety nie polecam dołączania
jej – ze względu na kaloryczność i zawartość sporej ilości cholesterolu .