czwartek, 26 listopada 2015

Warsztaty wielkopolskie cz.3…



Działamy, działamy na gruncie kuchni wielkopolskiej w nowoczesnej wersji. Z każdym zadaniem stwierdzam, że to zadanie bardzo ambitne i wymagające od nas kreatywności i twórczego podejścia do tematu. Trzymamy się ustalenia, że każde spotkanie to porcja nowych dań, dlatego mam przed każdymi warsztatami niezłą siłownię umysłową. Siedzimy, dyskutujemy, obmyślamy i w końcu powstaje menu wieczora. Jak to Prezes Jakub określił - ,,Tym razem będzie na bogato”. Nie do końca się z takim określeniem zgadzam, ale chciałam, żeby uczestniczki poznały nowe smaki i być może produkty, z którymi niecodziennie się spotykają albo nigdy nie miały okazji ich próbować. I faktycznie krem balsamiczny 


i szafran wzbudziły ich ciekawość. Choć jakiś czas niespecjalnie się z tą przyprawą lubiłam za sprawą nieudanego dania turniejowego. Szafran powalił moją kompozycję, a ja na jakiś czas zrezygnowałam z niego w mojej kuchni. Jednak z czasem niechęć poszła w niepamięć i na nowo przyprawa ta znalazła zastosowanie już nie w daniu głównym, ale w zupie. Tymczasem nie tylko my wykazujemy się pomysłowością, bo i szef LGD Zaścianek postanowił nas zaskoczyć. Co zrobił? Skombinował kulinarny gadżet, który byłby przydatny, gdybyśmy gotowali dla setki osób – ogromny durszlak. Sami zobaczcie. 



Co ugotowaliśmy w Komorzu Przybysławskim?


Menu

Przystawki
Pasta ziołowa z serem feta na ciemnym pieczywie


Sałatka śledziowa


Zupa
Zupa z soczewicy z szafranem


Danie główne
Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka z sałatką z cukinii


Deser
Zapiekanka rodzynkowa


Było smacznie, miło, a uczestniczki wyszły najedzone i zadowolone. Natomiast my mieliśmy satysfakcję z dobrze wykonanego zadania – kolejny raz.
Jak zwykle dziękujemy serdecznie:
-  firmie Hendi – za dosprzętowienie naszych działań;
-  firmie Kenwood – za genialne roboty i blendery;
-  marce Appetita – za dosmaczanie wszelkich potraw;


-  marce Monini – za oliwy smakowe i tradycyjne oraz octy;
-  marce Rapso – za zdrowotny olej rzepakowy;
-  marce Teekanne – za pojenie nas i naszych Gości wyśmienitymi herbatami;
-  marce Jan Niezbędny – za niezbędne produkty w trakcie gotowania i w trakcie sprzątania po nim.


* „KLUBY   AKTYWNOŚCI LOKALNEJ w Gminie ŻERKÓW - Projekt dofinansowany z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz