sobota, 27 lutego 2016

Bez mięsa…



Tak sobie założyłam, że tylko raz w tygodniu będę jeść mięso. Wcześniej byłam zadeklarowanym mięsożercą i mimo to tak powoli wycofałam je z jadłospisu. Coraz bardziej smakują mi bezmięsne dania i robię wszystko, żeby na stałe zmienić swoje odżywianie. Okazuje się, że warzywa to naprawdę wiele możliwości i można się nimi najeść. Do tego kasze, makarony i tyle mi wystarczy. Kupując prasę lub książki, najpierw przeglądam je pod kątem propozycji wegetariańskich, dopiero dalej decyduję się na kupno. Z uwagą zaglądam na kilka wegańskich blogów i podoba mi się kreatywność dziewczyn je prowadzących. Myślę, że z powodzeniem warto zaglądać do Iny na blog – True Taste Hunters, bo mało, ze ciekawy i inspirujący, to jeszcze ładny pod względem fotograficznym. A jej dania są naprawdę smaczne - sama wielokrotnie je gotowałam i próbowałam. Tak więc zapraszam dzisiaj na warzywną ucztę.   

Klopsiki z zielonej soczewicy w sosie pomidorowym z cukinią


Klopsiki
 200g soczewicy
1 cebula pokrojona w półplasterki
100g mrożonych podgrzybków
4 łyżki płatków owsianych
skórka z 1 cytryny
różowa sól himalajska
świeżo mielony kolorowy pieprz
kurkuma Appetita
kolendra Appetita
kumin
Sos:
200g makaronu orzo
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 czerwona cebula posiekana w piórka
1 cukinia pokrojona w kostkę
300ml przecieru pomidorowego
garść liści bazylii
różowa sól himalajska
świeżo mielony kolorowy pieprz
oliwa z oliwek
Soczewicę płuczemy i gotujemy prawie do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę przesmażamy cebulę, dodajemy grzyby i chwilę smażymy. 



Soczewicę, cebulę, grzyby, płatki owsiane i skórkę z cytryny przekładamy do blendera i łączymy masę, ale powinna zostać grudkowata. 



Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą utartymi w moździerzu – kolendrą, kuminem. Formujemy klopsiki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 



i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, w połowie czasu przekładamy je na drugą stronę.
Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
Na rozgrzana patelnie wlewamy oliwę, przesmażamy czosnek i cebulę, dodajemy cukinię i dusimy około 10 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotujemy bez przykrycia aż sos zredukuje się. 


Na talerz wykładamy gorący makaron, polewamy sosem i na wierzchu układamy klopsiki.


2 komentarze:

  1. Lubię niedzielną celebrację!

    Kasiu, może masz ochotę na wspólny wypiek?
    Zapraszam! http://www.kuchennymidrzwiami.pl/marcowa-piekarnia-zaproszenie/

    OdpowiedzUsuń
  2. I want to thank the blogger very much not only for this post but also for his all previous efforts. ...kristen stewart hot

    OdpowiedzUsuń