środa, 6 kwietnia 2016

Wiosenne warsztaty…



Ruszamy, ruszamy do przodu i to mocno. Wiosna zaatakowała pełną parą, działamy w ogrodzie, w pracach i znowu mamy do zrealizowania cykl pięciu spotkań warsztatowych w ramach współpracy z LGD Zaścianek. Zaczęliśmy w Brzóstkowie, gdzie ostatni gotowaliśmy dania zdrowej kuchni i powiem szczerze, że chciałam uczestnikom zrekompensować trochę wcześniejszy szok. Dania, które zaproponowałam wtedy były nieco wywrotowe i z ostrożnością nasi goście do nich podchodzili. Tak naprawdę oceny rozkładały się od zachwytu do jednak krytyki. Tymczasem teraz trafiliśmy z menu w dziesiątkę i wszystkie potrawy smakowały, a nawet niektóre wzbudziły zachwyt. Dobrze się pracowało, bo grupa była średnio liczna, a i atmosfera była bardzo przyjazna. Cieszył mnie fakt obecności dzieci w grupie gotującej i co najważniejsze nie bały się próbować nowych dań. Co ugotowaliśmy?  



Menu  z komentarzem

Przystawka
Pasta serowa z oliwkami


*Połączenie sera z niebieską pleśnią i czarnych oliwek może początkowo straszyć, ale okazuje się być w pełni uzasadnione. W końcu nie zawsze trzeba jeść kanapki z szynką.

Sałatka z ciecierzycą, papryką i pomidorami


*To danie przyrządzała młodzież, która poprzednio też trafiła na sałatkę. I przyznaję uczciwie, że są mistrzami w sałatkach, bo wyszła naprawdę smaczna.

Zupa
Zupa z cebuli i boczku


*Mało składników, ale połączenie tak zmyślne, że samym zapachem można by zachęcić do degustacji cały Brzóstków i nie tylko.

Danie główne
Farfalle z groszkiem, pieczarkami i prosciutto


*To dla makaronożerców prawdziwa uczta. Po raz kolejny stwierdzam, że czasami mniej znaczy więcej.

Deser
Bananowe placuszki


*To tak naprawdę rzecz, którą można przygotować albo jako śniadanie – jeśli mamy dużo czasu rano, albo jako słodki obiadek dla dzieciaków, albo deser z sosem jogurtowym z dodatkiem cynamonu, kruszonego karmelu i wanilii.
Dziękujemy partnerom naszych warsztatów kulinarnych:
  firmie Hendi – za dosprzętowienie naszych działań;
  firmie Kenwood – za genialne roboty i blendery;
marce Appetita – za dosmaczanie wszelkich potraw;
marce Monini – za oliwy smakowe i tradycyjne oraz octy;
marce Rapso – za zdrowotny olej rzepakowy;
marce Teekanne – za pojenie nas wyśmienitymi herbatami;
marce Jan Niezbędny – za niezbędne produkty w trakcie gotowania i w trakcie sprzątania po nim.



* „KLUBY   AKTYWNOŚCI LOKALNEJ w Gminie ŻERKÓW - Projekt dofinansowany z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich”


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz