wtorek, 28 czerwca 2016

Tylko przepis cz.2...



Polędwiczki w kawie


900 g polędwiczek wieprzowych przekrojonych na dwa kawałki
1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka świeżych listków tymianku
½ łyżeczki lekko rozgniecionego ziela angielskiego
1-2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżeczki mielonej kawy, najlepiej jamajskiej Blue Mountain
świeżo mielony czarny pieprz Appetita


Chutney
1 ananas
150 ml białego octu winnego
100 g jasnego cukru trzcinowego
25 g świeżego, drobno tartego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru mielonego
1 listek laurowy Appetita
½ łyżeczki tabasco lub ostrego sosu chili – można dosypać płatki chili

Chutney: połowę ananasa pokroić w kostkę i przełożyć do blendera. Zmiksować na rzadki sos, przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zmniejszy objętość o połowę. Przecedzić przez sito i odstawić na bok. Do rondla wrzucić pokrojonego w  kostkę ananasa, wsypać cukier i wlać ocet. Doprowadzić do wrzenia. Dodać imbir, czosnek i listek laurowy. Zmniejszyć płomień i gotować 20 minut na małym ogniu, aż ananas zmięknie. Doprawić sosem chili. Do rondla z kostką wlać sok. Gotować na małym ogniu, aż chutney zgęstnieje i nabierze konsystencję syropu. Odstawić do ostygnięcia. Podawać w temperaturze pokojowej.

Polędwiczki wieprzowe: mięso włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Wymieszać cebulę, tymianek i ziele angielskie. Natrzeć polędwiczki. Zostawić do zamarynowania w lodówce na noc.
Nazajutrz usunąć nadmiar cebuli, tymianku i ziela angielskiego. Najlepiej użyć do tego celu papierowego ręcznika. Natrzeć polędwiczkę mieloną kawą. Na rowkowanej patelni o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu olej roślinny. Smażyć polędwiczki przez 15 minut, często obracając, aby równomiernie się zrumieniły. Zdjąć mięso z patelni, odstawić na bok na 2-3 minuty. Pokroić na grube kawałki, polać sosem ze smażenia i podawać z chutneyem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz