wtorek, 23 sierpnia 2016

Zapraw czas…



Szaleństwo zaprawowe sięga w tym tygodniu zenitu. Powoli zbliża się czas powrotu do pracy, dlatego co mogę zrobić póki mam wolne, to robię. Na ten tydzień zaplanowałam i przeciery, i buraczki, i kwaszonki, i tak z rozpędu jeszcze mój ulubiony słodko -  pikantny sos. Nie przepadam za kupnymi sosami, bo na ogół doprawione są czymś sztucznym i po przeczytaniu listy składników odkładam je na sklepową półkę. Jeśli można nie faszerować się sztucznizną, to stanowczo wolę ścieżkę zdrowia i jedzenie przyrządzam sama. Wiem co dołożyłam i mam pewność co do jakości i smaku. Co z tym sosem? Składników w nim sporo, pracy też trochę, ale warto. Ukrywa się w nim trochę par idealnych – pomidory i cynamon, jałowiec i wędzona papryka, słodkość śliwek i ostrość chili. 



Wszystko to składa się na złożony smak sosu, a jeśli trochę poczekamy i aromaty dobrze się połączą i nabiorą mocy, wtedy mamy niebo w gębie. Do czego pasuje? Od długiego już czasu nie smaruję chleba masłem, dlatego można nim posmarować właśnie kanapki, parówkożercy ucieszą się, bo z nimi też dobrze smakuje, ale tak naprawdę z każdą kiełbasą czy wędliną można go połączyć. Można doprawić nim także sery czy po prostu podgrzać i wymieszać z makaronem, posypać parmezanem i zjeść na obiad. A co? Dlaczego nie? Tak naprawdę każdy musi pokierować się swoimi preferencjami smakowymi i stworzyć ze swoim  ulubionym składnikiem idealną parę.

Słodko – ostry sos


2kg pomidorów pokrojone w kostkę
3 czerwone papryki pokrojone w kostkę
1kg śliwek węgierek pokrojonych na ćwiartki
0,5kg cebuli drobno posiekanej
8 ząbków czosnku drobno posiekanych
1 szklanka octu winnego
5 jagód jałowca Appetita
5 łyżek trzcinowego cukru
2 łyżki kamiennej soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu – czarny lub kolorowy - Appetita
1 łyżeczka mielonej papryki – słodkiej Appetita lub słodkiej wędzonej
duża szczypta płatków chili
2 liście laurowe Appetita
1 łyżeczka gorczycy Appetita
1 łyżeczka cynamonu Appetita


Pomidory, paprykę, cebulę, czosnek i śliwki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Co jakiś czas mieszamy. Następnie przecieramy wszystkie składniki przez sito do garnka z grubym dnem. Blenderujemy, by wygładzić konsystencję. Dodajemy ocet, cukier, sól i pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy. Co jakiś czas mieszamy. Sos musi zgęstnieć – trwa to około godziny. 



Gotowy sos przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 minut.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz